Op zondagmiddag 2 september 2012 organiseerde Stichting Revérence een rondleiding in het Paleis op de Dam. Met een kleine twintig man betraden wij het welbekende statige gebouw in onze hoofdstad dat de broer van Napoleon Bonaparte, Lodewijk Napoleon, in het begin van de negentiende eeuw van stadhuis om liet toveren tot paleis.

Milan, onze rondleider, vertelde ons niet alleen allerlei weetjes over het interieur en exterieur van het paleis. Ook noemde hij de invloed die Lodewijk heeft gehad op zijn residentie, die vandaag de dag nog steeds is terug te zien. Het bordes, dat wij kennen van vele feestelijke Koninklijke momenten uit de geschiedenis, is door onze eerste koning aan het gebouw toegevoegd. Lodewijk moest immers een plek hebben vanwaar hij zijn nieuwe volk kon toezwaaien. Het paleis zou ook de plek geweest zijn waar hij zich als de eerste koning van Nederland presenteerde met de grappige (maar niet zo bedoelde) mededeling: ‘Ik ben jullie konijn!’

In De Vierschaar, de plaats waar doodvonnissen openbaar werden gemaakt toen het paleis nog de originele functie van stadhuis had, is Lodewijk helaas verantwoordelijk geweest voor het aanrichten van schade. Hij vond het confronterende beeldhouwwerk in die ruimte niet zo gezellig, dus liet hij er doeken voor hangen. Vrouwe Justitia, die met haar rug naar de Dam staat, droeg tot in het begin van de negentiende eeuw nog haar bekendste attribuut, maar omdat deze net iets uitstak bij het bedekken van de beelden, liet Lodewijk de weegschaal afhakken.

Vrouwe Justitia zonder haar weegschaal

Toch heeft het Paleis ook allerlei moois overgehouden aan de jaren die de vorst er doorbracht. Zo stammen de meeste meubels die zich in het gebouw bevinden uit zijn tijd, vaak verfraaid met een lauwerkrans.

Het was een gezellige, leerzame en sfeervolle middag waarin we heel even, in onze eigen comfortabele kleding, een duikje in de zeventiende en negentiende eeuw namen.