Benieuwd naar wat we gaan dansen tijdens Downton Avenue? Op ons bal kunnen we quadrilles dansen of walsen, de Pas de quatre of polka uitproberen, het been omhoog werpen in de Cancan of ons in de armen werpen van een gigolo om de one-step, de maxixe of hesitation waltz te proberen. Twee danswerelden komen bij elkaar; de traditionele West-Europese dansen uit de 19de eeuw en de Amerikaanse Ragtime. En dat alles onder begeleiding van dansdocent Lieven Baert, dus danservaring is niet nodig!

Dansen tussen 1890 en 1914
Er zijn weinig periodes die zo tot de verbeelding spreken als de twintig jaren voor de Eerste Wereldoorlog. De ‘Belle Epoque’ was een fascinerende tijd met heftige nieuwe impulsen. Impressionisme, Les Ballets Russes, Art nouveau, de vrouwenbeweging, de Eiffeltoren, de opkomende filmindustrie en eerste automobielen, het liep allemaal als een trein. Elektriciteit was nieuw. Een élan vital gaf deze tijd een bijna sprookjesachtige tintelende dynamiek die jammer genoeg door de komst van de Eerste Wereldoorlog bruusk werd stopgezet.

Ragtime
Naast de meer traditionele negentiende-eeuwse dansvormen zoals Quadrilles en Polka’s kwam Parijs onder invloed van de Afro-Amerikaanse ritmes die als Ragtime de geschiedenis ingingen. In 1911 veroverden het danspaar de Castles het Parijse publiek met nieuwe Amerikaanse Ragtime dansen. Een revolutie in de balzaal met nieuwe ritmes en versoepeling van de sociale regels was ingezet. Inspiratie vind je in het filmpje onderaan dit bericht. Belangrijkste regel: have fun!

Kaartje kopen?
Koop je toegangskaart voor Downton Avenue vóór 10 maart. Je maakt dan namelijk kans op het terugwinnen van het aankoopbedrag! Ga nu naar de webshop.