De Blauwe Kamer in het Hodshon Huis.

De Blauwe Kamer in het Hodshon Huis.

Ons Historisch Bal zal dit jaar plaatsvinden op een bijzondere locatie: het ‘Hodshon huis’ in Haarlem. Ben je benieuwd hoe het eruit ziet? Tijdens de Open Monumentendagen kun je op zaterdag 13 september alvast een kijkje nemen!

Keetje Hodshon
Het prachtige stadspaleis is vernoemd naar Keetje Hodshon, die in 1794 opdracht gaf het huis te laten bouwen. Dit gebeurde in de Neo-classicistische stijl die op dat moment erg populair was. De ingang ligt aan het Spaarne, tegenover het Teylers museum. Aan de achterkant is een binnenplaats met poort waardoor gasten met de koets naar binnen kwamen. Op de eerste etage van het pand bevinden zich prachtige kamers waar de bewoners hun gasten in stijl ontvingen. De blauwe kamer was in gebruik als muzieksalon en is gedecoreerd in de zogenaamde ‘Wedgwood stijl’ met klassieke voorstellingen in wit stucwerk op een blauwe achtergrond. De Etrurische zaal is versierd in de stijl van roodfigurig Grieks aardewerk. Dit was oorspronkelijk de ontvangstruimte en conversatiezaal, later werd er een bibliotheek van gemaakt. Dan is er nog de rode zaal, versierd met fijn houtsnijwerk, die vroeger dienst deed als speelsalon. De vierde kamer was de eetkamer, met uitzicht op het Spaarne. In 1903 werd het huis uitgebreid met een grote aula in neogotische stijl. Tijdens het bal doet deze dienst als danszaal.

Niet toegankelijk
Tegenwoordig is het Hodson huis een rijksmonument en wordt beheerd door stichting Hendrik de Keyser. Het is de zetel van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en in deels in gebruik als kantoor. Het gebouw is gewoonlijk niet toegankelijk voor het publiek, maar tijdens het diner en bal op 8 november zijn de begane grond en bel-etage voor onze gasten toegankelijk.

Huis Barnaart
Het Hodshon huis is op 13 september voor publiek geopend. Een ander speciaal pand dat die dag is te bezichtigen, is Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht. Dit grachtenpand is tussen 1804 en 1807 gebouwd in opdracht van Willem Philip Barnaart, burgemeester van Haarlem en kamerheer van koning Lodewijk Napoleon (die hier ook heeft gelogeerd). Het huis is geheel ingericht in empire-stijl en ontworpen door de architect Abraham van der Hart die ook het Hodshon huis bouwde.

Meer over de openstelling van het Hodshon Huis vind je op de website van Open Monumentendag.

Meer achtergrond over het Hodshon huis en Huis Barnaart is te vinden in een artikel van ThemaTijdschrift ‘Napoleon in Nederland’, nr. 2 (2011), online te raadplegen.
Ook op de website van Hendrik de Keyser kun je meer lezen over het Hodshon Huis en Huis Barnaart.