ijzeren-eeuwOp vrijdag 3 april zenden de VPRO en NTR de eerste aflevering uit van het geschiedenisprogramma De IJzeren Eeuw. Voor deze aflevering is gefilmd tijdens het Historisch Bal en Diner dat wij op zaterdag 8 november hielden. De aflevering gaat over onze allereerste koning, Lodewijk Napoleon, echtgenoot van de gastvrouw van ons bal, Hortense de Beauharnais. Was je op het bal aanwezig? Vergeet niet te kijken, misschien zie je jezelf al dansend, gokkend of spelletjes spelend terug! Het programma begint om 21.05 op NPO2.

Over De IJzeren Eeuw
Na de succesvolle geschiedenisserie De Gouden Eeuw (2012) is er in De IJzeren Eeuw aandacht voor de negentiende eeuw. Een eeuw die traag op gang komt maar halverwege gaat Nederland op de schop. Ingrijpende politieke, economische en sociale vernieuwingen legden de basis voor het moderne Nederland zoals dat we nu kennen: van koningshuis tot grondwet, van parlementaire democratie tot verzuiling. In ‘De IJzeren Eeuw’ worden bruggen, sporen, wegen en kanalen aangelegd, ontwikkelen Amsterdam en Rotterdam zich stormachtig en verrijzen overal in het land industrieën met moderne stoommachines. De overzeese handel bloeit op en aan het eind van de eeuw komen Nederlandse wetenschappers met vijf Nobelprijzen thuis. In 13 afleveringen van 45 minuten neemt presentator Hans Goedkoop de kijker mee de negentiende eeuw in.

Meer weten?
Naast de televisieserie De IJzeren Eeuw, staat dit tijdperk ook centraal in een website, een tentoonstelling, een boek, een versie voor schooltv en een familieserie. Meer lees je op de website van het programma.

Friday April 3rd: our Historic Ball on tv

If you can watch Dutch tv, make sure you tune in on NPO2 on the 3rd of April. For the first episode of the new history program ‘The Iron Century’ the VPRO has filmed at our Historic Ball. This episode, about the first king of Holland, Lodewijk Napoleon, and his wife Hortense de Beauharnais, starts at 21.05 h.
We don’t know yet if the program will become available online, but we will keep you updated!