kasteelvorden4In de Gelderse Achterhoek, een gebied dat rijk is aan bossen en groene weides, ligt aan de rand van het dorpje Vorden, een prachtig kasteel met landgoed. Kasteel Vorden is deze zaterdag het toneel van onze Hunting Party, een ochtend en middag met vermaak in de buitenlucht (een koetsentocht door de omgeving en kleiduivenschieten) gevolgd door een huiselijke avond met diner en dans in het kasteel.
Ben jij er dit weekend bij en wil je meer weten over Vorden? Lees dan verder!

Vorden is een dorp dat ontstond in de Middeleeuwen langs de Vordense Beek. Tegenwoordig is Vorden onderdeel van de gemeente Bronckhorst. Het dorp heeft rond de 5000 inwoners.

7 kastelen
Behalve Kasteel Vorden bevinden zich maar liefst zeven andere kastelen in de nabije omgeving: Kasteel Hackfort, De Wiersse, De Wildenborch, Den Bramel, Medler, De Kieftskamp en Huize Onstein.
Alleen Kasteel Vorden is ook van binnen te bezichtigen. Wel zijn van de meeste kastelen het landgoed of de tuinen opengesteld voor publiek (let op, soms is deze openstelling beperkt of op afspraak). Bij kasteel Hackfort is in het voormalige koetshuis een brasserie gevestigd. Ook is op het landgoed een watermolen te vinden, daterend uit 1700. Tijdens de koetsentocht die we organiseren, wordt er een bezoek gebracht aan deze watermolen.

Watermolen Hackfort

Watermolen Hackfort

Achtkastelenroute
Er is een speciale route uitgezet die langs alle kastelen leidt: de Achtkastelenroute. De route (34 km) kan lopend of per fiets worden afgelegd (routegids verkrijgbaar bij de VVV in Vorden, tevens aangegeven met bordjes). Fietsen zijn o.a. te huur bij Profile Bleumink, Dorpsstraat 12 in Vorden.
Naast kastelen vind je in deze omgeving ook prachtige boerderijen en landhuizen. Zoals Huize Enzerinck, landhuis in neoclassicistische stijl en landhuis Wientjesvoort, daterend uit 1850.

Buiten Vorden
Niet ver van Vorden liggen de Hanzesteden Zutphen en Deventer. Zutphen (15 min rijafstand van Vorden) is een van de oudste steden van Nederland en het historische centrum is zeer de moeite waard. Hetzelfde geldt voor Deventer, deze stad aan de IJssel ligt iets verder van Vorden af (ongeveer een half uur rijden). Hier is onder andere het oudste nog bestaande stenen woonhuis in Nederland te zien (daterend uit 1130).
Voor wie wil genieten van de rust en natuur, is het Nationaal Park de Hoge Veluwe een aanrader. Je kunt hier heerlijk wandelen of fietsen door de bossen en heidevelden, en kunt er herten, zwijnen en veel andere diersoorten tegenkomen. Er is ook een museum gelegen in het park, het Kröller-Müller Museum. In het park kan gratis gebruik worden gemaakt van fietsen. De reistijd vanaf Vorden is met de auto ongeveer 40 minuten.

Links
VVV
Fietsroutes