Hortense, koningin van Holland

250px-Hortense_de_beauharnaisWie was Hortense de Beauharnais?
Hortense werd op 10 april 1873 geboren in Parijs. Al op jonge leeftijd moet Hortense het zonder haar vader stellen die het slachtoffer wordt van ‘Madame de Guillotine’. Ook haar geliefde moeder Rose heeft tijdens de Terreur gevangen gezeten. Gelukkig blijft Rose een zelfde lot als dat van haar man bespaard.

Later hertrouwt Rose met een bleke Corsicaanse generaal die haar de koosnaam Joséphine geeft. Hortense kan hem niet uitstaan. Hoewel deze Napoleon Bonaparte snel carrière maakte, kan niemand voorzien dat Hortense met dit huwelijk de stiefdochter zal worden van de toekomstige keizer van Frankrijk.

Artistiek
Als jong meisje verblijft Hortense op een pensionaat waar zij naast de normale vakken ook les krijgt in musiceren,toneelspelen, dansen, tekenen en schilderen. Ze blinkt uit in alles wat ze doet. Uiteindelijk is Hortense gedwongen haar geliefde meisjespensionnaat vaarwel te zeggen om onderdeel uit te gaan maken van Napoleons entourage. In Parijs krijgt wordt haar echter wel alle ruimte geboden om zich op artistiek gebied te uiten. Ze speelt er harp, pianoforte, zet grote hofballetten op in de Tuilleriën en kan haar passie voor het toneel kwijt in het theater dat Joséphine voor haar heeft laten bouwen.

Lodewijk
Haar betrekkelijk rustige leventje komt ten einde als ze in 1804 wordt gedwongen om te huwen met Lodewijk, de broer van Napoleon. Haar moeder die nog steeds geen kind van Napoleon heeft gebaard, hoopt zo haar eigen positie te kunnen redden. De gehoorzame Hortense, die ooit als braafste meisje van school werd gekozen, haalt het niet in haar hoofd om tegen te spreken. Uit het ongelukkige huwelijk met Lodewijk zullen uiteindelijk drie zoons geboren worden.

Koningin
In 1806 benoemt Napoleon zijn broer en stiefdochter tot koning en koningin van Holland. Hortense is ontsteld als ze hoort dat ze naar het ver gelegen Holland wordt gestuurd: “Ik kan er niet aan denken zonder dat de tranen in mijn ogen springen. Mijn God, ik zal er nog aan verdriet sterven”, schrijft zij aan haar broer. Haar woorden blijken achteraf bijna profetisch te zijn.

Noodlot
Hortense probeert er het beste van te maken. Ze doet vreselijk haar best deed om door de Hollanders geliefd te worden, zodat zij haar kunnen doen vergeten wat ze in Frankrijk heeft achtergelaten. Maar dan slaat het noodlot toe: in de nacht van 4 op 5 mei 1807 overlijdt de kleine kroonprins Napoleon Charles in Den Bosch aan de kroep. Hortense sterft bijna letterlijk verdriet.

Grote liefde
In 1810 treedt Lodewijk als koning van Nederland af en vertrekt naar Duitsland. Hortense keert zonder haar man terug naar Parijs. Met haar minnaar en grote liefde graaf De Flahaut krijgt zij in het geheim nog een zoon. Na de val van Napoleon is Hortense gedwongen Parijs te verlaten en Zwitserland in ballingschap te leven. Daar wijdt zij haar tijd aan tekenen, schilderen, componeren en het schrijven van haar uitgebreide memoires.

Lasterpraat
Hoewel Hortense de Beauharnais de eerste koningin van Holland was, wordt er in de geschiedenisboeken bijna geen woord over haar gerept. In haar leven is ze vaak het slachtoffer geweest van lasterpraat en deze boze roddels zijn tot vandaag nog in de naslagwerken terug te vinden. Hortense was echter een bescheiden, zachtaardige en charmante vrouw die het beste met iedereen voor had. Ze heeft zelf nooit de ambitie gehad om een plaats op de voorgrond in te nemen, maar zoals veel vrouwen uit die tijd had zij haar lot niet zelf in handen.

Meer lezen?

Voor degen die meer willen weten op het bewogen leven van Koningin Hortense of een kijkje willen nemen in de het leven rondom Napoleon, raadden wij aan om het prachtige boek Hortense, de vergeten koningin van Holland te lezen. Op basis van de uitgebreide memoires van de koningin beschrijft Thera Coppens op beeldende wijze haar ongelofelijke levensverhaal.