Kleding

Wat doe jij aan naar onze activiteiten?

Een empire-outfit, hoe ziet die eruit?

Onze historische activiteiten zullen helemaal tot hun recht komen als de bezoekers in historische kostuums verschijnen. Ook mannen in soldatentenue uit de Napoleontische periode zijn van harte welkom, mits ze zich als een heer gedragen.

 

We nodigen je van harte uit om je te hullen in een outfit uit het begin van de negentiende eeuw.

Maar hoe zien deze outfits eruit?
Stichting Revérence zet alle tips over empire kleding, haardracht en accessoires op een rijtje.
Neem ook een kijkje in onze galerij voor een aantal voorbeelden.

Wat is empire?

In het begin van de negentiende eeuw was de voorliefde voor de klassieke oudheid terug te zien in de mode. In navolging van Napoleons echtgenote Josephine kopieerden de dames de Romeinse kleding.
De kleding in deze periode duiden we aan als empire kleding.

Dameskleding

Empire avondjapon

De japon had een hoge taille net onder de borsten, een laag uitgesneden hals en korte pofmouwen.
Soepele witte katoenen mouseline met een geborduurde sleep waren erg populair in deze periode.
Avondjaponnen waren van tule met lovertjes of van taftzijde. Onderzoek wijst uit dat men niet alleen wit droeg, maar onder meer ook rood, geel, oud roze, smaragd groen en blauw.

De avondoutfit voor de vrouw bestaat uit: een jurk, lange witte matte handschoenen, platte schoentjes (ballerinas), witte kniekousen, sjaal van zijde of kashmir, sieraden zoals een ketting, oorbellen (hangers) armbanden, een tiara voor in het haar, een reticule (klein tasje) en niet te vergeten de waaier. Het haar is a la grecque, dat betekent losjes opgestoken met linten, of in strengen hoog opgestoken op het hoofd met aan weerszijden kleine krulletjes.

Herenkleding

Het mannenkostuum uit de empire vormde de basis voor de mode voor de daarop volgende honderdvijftig jaar. De outfit van de man was al lang niet meer zo overdadig als in de achttiende eeuw.

De avondoutfit voor de man bestaat uit: een crèmekleurige blouse met opstaande kraag, een losjes omgeknoopte das (een cravat), een kniebroek, jas (er bestonden twee typen, aan de voorzijde recht afgesneden genaamd de frac, of aan de voorkant rond weggesneden, de habit) witte kniekousen, schoenen en een hoge hoed. Het haar kort met bakkebaarden.
Vind je het leuk om zo historisch correct mogelijk gekleed te gaan? Lees dan dit advies.

Wil jij ook in een mooi kostuum naar ons bal komen? Lees dan meer over het maken, huren of laten maken van een empire kostuum!