Kasteel Wijenburg

In het hart van Nederland nabij het dorpje Echteld ligt Kasteel Wijenburg. Het precieze bouwjaar is niet bekend, maar er doen zich verhalen de ronde dat het kasteel uit de twaalfde eeuw stamt. Het huis zou in 1271 door het huwelijk van een jonkvrouwe van Echteld met Jordaen van Wijhe in het bezit de Van Wijhes zijn gekomen.

Vijf eeuwen lang is het compacte zaaltorenkasteel in bezit geweest van deze familie. Het is dan ook wel gerechtvaardigd dat het kasteel, dat ook wel bekend staat alsHuis te Echteld, vandaag de dag nog steeds de naam van deze familie draagt. In 1492 heeft er een brand gewoed in het kasteel. Dit moet grote gevolgen hebben gehad voor de leefbaarheid van het huis en het is dan ook niet verrassend dat in het begin van de zestiende eeuw een verbouwing heeft plaatsgevonden waarbij een trappenhuis en bouwhuizen op de voorburcht aan het kasteel werden toegevoegd.

Ten tijde van de slag bij Quatre-Bras is het kasteel in bezit gekomen van de familie Van Wassenaar. Ook ditmaal is Wijenburg door middel van een huwelijk in bezit gekomen van nieuwe eigenaren. De Van Wassenaars hebben het interieur aangepast aan de veranderende tijd en mode. De lichtkoepel boven de overdekte binnenplaats is hier een voorbeeld van. Kom het zelf aanschouwen en ervaar de betoverende werking van dit kasteel!